Uvjeti i pravila korištenja

Uvjeti i pravila korištenja

UVJETI KORIŠTENJA

Molimo Vas da prije pristupanja ili sudjelovanja u nekoj tematskih grupa, foruma, mailing lista, web stranica, izmjeni podataka ili bilo kojoj drugoj usluzi/proizvodu DŠJU dostupnoj na http://www.dsju.hr i povezanih web stranica, pažljivo pročitate ovaj Sporazum o uvjetima korištenja („Uvjeti korištenja“). Korištenjem i sudjelovanjem na web stranicama potvrđujete da ste pročitali Uvjete korištenja te prihvaćate sve zakonske obveze i odgovornosti koje iz njih proizlaze. Ako se ne slažete s obvezama i odgovornostima koje proizlaze iz Uvjeta korištenja, ljubazno Vas molimo da ne pristupate web stranici. Partnerske institucije kao treće strane u Sporazumu o uvjetima korištenja imaju pravo primjenjivati i provoditi one odredbe Uvjeta korištenja koje definiraju obveze i odnose s trećim stranama.

DOBNA OGRANIČENJA

Registracija i sudjelovanje na ovoj web stranici dozvoljeni su isključivo punoljetnim osobama koje su sposobne u potpunosti razumjeti i prihvatiti ovdje navedena pravila, uvjete, obveze, potvrđivanja, predstavljanja i jamstva. Registracijom ili sudjelovanjem u uslugama i aktivnostima ove stranice korisnik potvrđuje da je punoljetna osoba, Nadalje, korisnik registracijom potvrđuje da je stariji od 18 godina budući da web stranica nije namijenjena mlađima od 18. Osobama mlađima od 18 godina nije dopušteno služenje ovom web-stranicom. Svi koji se žele registrirati i sudjelovati moraju udovoljiti minimalnim uvjetima navedenima u Uvjetima korištenja te poštovati Kodeks ponašanja. Pojedini tečajevi će od korisnika zahtijevati dodatne kriterije za sudjelovanje što će biti i posebno navedeno. Osobe koje ne udovoljavaju uvjetima te nisu suglasne s odredbama navedenima u ovim Uvjetima korištenja ne smiju koristiti web stranicu i povezane sadržaje.

PRAVO IZMJENE

DŠJU zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku. O svakoj promjeni Uvjeta korištenja korisnici će biti obaviješteni na odgovarajući način i pravovremeno. Izmjene Uvjeta korištenja stupaju na snagu s datumom njihove objave na web stranicama.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER)

Ova stranica može sadržavati forume u kojima korisnici iznose svoja osobna mišljenja i stavove o cijelom nizu tema. DŠJU i partnerske institucije ni na koji način nisu odgovorne za osobne stavove i mišljenja korisnika, kao niti za sadržaj i poveznice na druge web stranice koje korisnici objavljuju u forumima. DŠJUzadržava pravo (ali ne i obvezu) da ukloni određeni sadržaj iz takvih foruma bez da obavijesti korisnika o istome.

PRAVILA ONLINE PONAŠANJA

Prihvaćajući Uvjete korištenja korisnici su suglasni i jamče da će koristiti web stranicu u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama. Nadalje, korisnici jamče da stranicu neće koristiti za bilo koju vrstu organizirane i pristrane političke aktivnosti te da neće objavljivati ili širiti zabranjeni sadržaj, uključujući sljedeće:

 • klevetničke, uznemirujuće ili prijeteće poruke i sadržaj;
 • spominjanje nezakonitih aktivnosti s namjerom počinjenja istih, ili poticanje drugih na obavljanje takvih aktivnosti;
 • kršenje ili nezakonito prisvajanje tuđeg intelektualnog vlasništva, uključujući i autorska prava, registrirane žigove ili poslovne tajne;
 • sadržaj zaštićen ugovorom o povjerljivosti ili fiducijarnim obvezama;
 • sadržaj koji sadrži nepoćudan i neprikladan jezik ili slike;
 • reklamne, promotivne i ostale materijale komercijalne namjene;
 • sadržaj štetnog karaktera za druge korisnike ili posjetitelje stranica;
 • bilo koji sadržaj kojim se krše primjenjivi nacionalni ili međunarodni zakoni;
 • sadržaj kojim se provjerava ili testira ranjivost nekog internetskog sustava ili mreže;
 • sadržaj kojim se krše ili zaobilaze sigurnosne mjere;
 • sadržaj koji ometa ili ugrožava aktivnosti i rad bilo kojeg korisnika, domene ili mreže, primjerice, slanjem kompjuterskih virusa, spam mailova, 'bombardiranjem' mailovima i slično;
 • sadržaj kojim se prikriveno širi štetni softver (malware).
DŠJU neće redovito provjeravati sadržaj koji objavljuju korisnici, ali zadržava pravo (ali ne i obvezu) da ukloni sadržaj štetnog ili zabranjenog karaktera kad ustanovi da je isti objavljen na web stranici. Materijali zaštićeni autorskim pravima, uključujući bez ograničenja softver, grafiku, tekstove, zvučne, video i glazbene zapise, ne smiju se objavljivati bez pravno valjanog dopuštenja vlasnika autorskog prava ili jednakovrijednog dokumenta. Nadalje, registracijom na web stranici korisnici potvrđuju da neće: a) reproducirati, duplicirati, kopirati, prodavati, preprodavati ili iskorištavati bilo koji dio web stranice osim onog što je dozvoljeno u okviru Uvjeta korištenja; (b) koristiti ime, zaštitni znak, servere ili bilo koji drugi materijal DŠJU i partnerskih institucija za slanje neželjenih i nedopuštenih mailova i druge oblike komuniciranja; (c) koristiti bilo kakva automatizirana ili elektronička sredstva za pristup web stranici (uključujući bez ograničenja robote, paukove, skripte ili alate za rušenje web stranica); d) postavljati pop-up oglase ili bilo kakav drugi sadržaj koji ometa i ugrožava preglednost stranice ili e) remeti i ometa stranicu ili servere i mreže povezane s web stranicom, ili na bilo koji način krši uvjete, procedure i propise mreža povezanih sa stranicom. Naposljetku, korisnici registracijom na web stranici jamče da neće pristupiti ili pokušati pristupiti računima drugih korisnika te se lažno predstavljati prilikom korištenja stranice.

KORISNIČKI RAČUNI

Za potpuno sudjelovanje u svima aktivnostima i sadržajima web-stranice potrebno je registrirati osobni račun (korisnički račun) pomoću e-mail adrese i odgovarajuće lozinke. Prilikom aktivacije vlastitog računa korisnici potvrđuju da ni u kojem slučaju neće dijeliti informacije niti omogućiti pristup svom korisničkom računu drugim osobama. Nadalje, korisnici smiju otvoriti i koristiti samo jedan korisnički račun. Prilikom otvaranja korisničkog računa od korisnika se mogu zahtijevati dodatni podaci, uključujući i podatke o imenu i lokaciji. Dodatne informacije se mogu zahtijevati u svrhu potvrde identiteta korisnika. Aktivacijom računa korisnici jamče da su priložili točne, aktualne i potpune podatke te se obvezuju da će iste ažurirati i nadopunjavati po potrebi. Ukoliko se pokaže da su informacije koje je korisnik priložio netočne, nepotpune ili zastarjele DŠJU zadržava pravo da mu zabrani daljnje korištenje web stranice.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Uredništvo web stranice obvezuje se poštivati anonimnost i privatnost korisnika web stranice, te će podatke zaprimljene od korisnika koristiti i obrađivati isključivo u svrhu i namjenu određenu Uvjetima korištenja. Podaci o korisnicima neće biti dostupni trećim osobama osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom. Uredništvo se obavezuje čuvati privatnost korisnika, osim u slučaju teškog kršenja pravila web stranice ili nezakonitih aktivnosti korisnika.

ODNOS POLAZNIKA S DRUGIM OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA

Odredbe unutar Uvjeta korištenja ili ostale odredbe vezano uz pristup sadržajima stranice i pohađanje tečajeva u organizaciji DŠJU primjenjuju se isključivo na odnose između DŠJU i polaznika tečajeva u organizaciji DŠJU, te ni na koji način ne definiraju i reguliraju odnose između polaznika i bilo koje obrazovne institucije s kojom DŠJU surađuje, uključujući upis u obrazovne programe drugih institucija, korištenje obrazovnih materijala drugih institucija, stjecanje statusa polaznika/studenta u drugim institucijama i s njime povezanih prava.

DOPUŠTENJE ZA UPOTREBU MATERIJALA

Sav sadržaj i ostali materijali dostupni na web stranici, uključujući ali ne ograničeno na oznake, slike, tekst, format, raspored, prikaz, ilustracije, audio i video isječke, HTML datoteke i ostali sadržaj, isključivo su vlasništvo DŠJU te su zaštićeni autorskim pravima, patentima i/ili ostalim pravima o zaštiti intelektualnog vlasništva u skladu s primjenjivim propisima Republike Hrvatske. Pristajanjem na ovdje navedene Uvjete korištenja, korisnici stranice imaju pravo pristupiti stranici i služiti se njenim sadržajem te preuzimati materijale sa stranice isključivo u osobne i nekomercijalne svrhe. Korisnici nemaju pravo reproducirati, kopirati, mijenjati, distribuirati i objavljivati sadržaje sa stranice niti ih koristiti u komercijalne svrhe.

OBJAVA KORISNIČKIH MATERIJALA

Postavke stranice korisnicima omogućuju objavu određenih informacija, tekstova ili materijala, uključujući bez ograničenja, bilo koju informaciju, tekst ili materijale koje korisnici objavljuju na javim forumima stranice ('korisnički sadržaj'). Objavom korisničkog sadržaja, korisnici razumiju i potvrđuju da DŠJU i partnerske institucije imaju pravo koristiti, distribuirati, reproducirati, modificirati, prilagođavati, javno koristiti i objavljivati taj sadržaj u skladu s odredbama Uvjeta korištenja i Zakona o zaštiti osobnih podataka. Bilo kakva prava, licence i dopuštenja za uporabu i objavu korisničkih materijala te s njima povezane naknade i potraživanja, kao i ispravnost i cjelovitost tih materijala, isključiva su odgovornost korisnika koji ih objavljuje. Nadalje, korisnici DŠJU-u mogu slati komentare i informacije vezane uz funkcioniranje i sadržaj stranice ('povratne informacije'). Slanjem povratnih informacija, korisnici DŠJU-u daju pravo da iste objavljuje, reproducira, distribuira te koristi u različite svrhe.

POVEZNICE S DRUGIM WEB-STRANICAMA

Ova stranica može sadržavati hiperlinkove prema drugim internetskim stranicama i portalima. DŠJU i partnerske institucije ni na koji način nisu odgovorne za sadržaje i materijale objavljene na drugim stranicama te ih korisnici koriste isključivo na vlastitu odgovornost.

ISTRAŽIVANJE ONLINE OBRAZOVANJA

Podaci o sudjelovanju korisnika u internetskim tečajevima mogu se koristiti u svrhu istraživanja online obrazovanja. U interesu tog istraživanja, moguće su izmjene nastavnih materijala koje ni na koji način neće utjecati na ishod obrazovanja korisnika. Rezultati istraživanja će biti objedinjeni i predstavljeni u obliku izvješća i zaključaka te neće sadržavati nikakve podatke koji bi mogli otkriti identitet sudionika.

ODRICANJE OD JAMSTVA / OGRANIČENE ODGOVORNOSTI I OBVEZE

Stranica i sve pripadajuće informacije, proizvodi i usluge objavljeni su kako jest te ne podrazumijevaju ikakva jamstva, izravna ili neizravna, uključujući bez ikakvog ograničenja bilo kakvo pretpostavljeno jamstvo prodaje, pogodnosti za određenu svrhu ili neprovedivosti. DŠJU i partnerske institucije, njihovi zaposlenici i treneri ničim ne jamče te se ovim putem odriču svake odgovornosti, izravne ili pretpostavljene, a vezano uz točnost, prikladnost ili potpunost bilo kojeg online tečaja, stranice, informacije objavljene na stranici ili poveznice na stranicu. DŠJU stranke ne jamče potpunu tehničku funkcionalnost i sigurnost stranice. Ne ograničavajući gore navedeno, DŠJU stranke ne jamče: a) da će stranice ispuniti sve zahtjeve i očekivanja korisnika te ostvariti namjeravanu svrhu; b) da će stranice uvijek funkcionirati pravovremeno i ispravno; c) da će informacije ili usluge dostupne na stranici biti točne, potpune, aktualne, ispravne, sigurne i pouzdane; d) da će sve greške na stranici biti otklonjene. Nijedna od DŠJU stranaka ni na koji način ne preuzima odgovornost vezano uz sposobnost korisnika da prenosi i prima informacije sa stranice. DŠJU i povezane stranke odriču se svake odgovornosti vezano uz pristup korisnika Stranici, korištenje iste ili na njoj dostupnih sadržaja ili informacija. Služenje sadržajima Stranice, sudjelovanje u online tečajevima i ostalim uslugama DŠJU isključiva je odgovornost korisnika. Registracijom računa i sudjelovanjem u online tečajevima i ostalim sadržajima, korisnici su sporazumni da DŠJU ni na koji način nije odgovorna za njihove gubitke ili štete koje mogu proizaći iz ovih Uvjeta korištenja, sudjelovanje ili nemogućnosti sudjelovanja u online tečajevima i sadržajima stranice, gubitak podataka, objavljivanje informacija prikupljenih tijekom online tečaja ili pomoću stranice, te bilo koja druga potraživanja temeljem online tečajevima i sadržaja stranice, osim ako drugačije nije propisano zakonom. Korisnici su sporazumni i suglasni s odredbama o odricanju od odgovornosti i prihvaćanju rizika navedenim u Uvjetima korištenja, kao i načinom na koji one reguliraju odnose i raspodjelu odgovornosti DŠJU i korisnika te dostupnost proizvoda DŠJU korisnicima na prihvatljiv i financijski održiv način. Bilo koji postupak vezan uz web stranicu ili druge usluge DŠJU mora započeti u roku od jedne (1) godine od pojave uzroka postupka, inače će se smatrati zastarjelim.

ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA

Sadržaj objavljen na ovoj web stranici zaštićen je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima te ostalim primjenjivim propisima. Ukoliko smatrate da su objavom na ovoj web stranici prekršena Vaša autorska prava, ljubazno Vas molimo da nas o istome obavijestite kako bismo mogli ukloniti sporne materijale. Obavijest o kršenju autorskih prava mora sadržavati sljedeće informacije: a) vlastoručni ili elektronički potpis osobe autorizirane od strane vlasnika navodno prekršenih prava; b) identifikaciju djela kod kojeg su navodno povrijeđena autorska prava; c) identifikaciju materijala kojim su navodno povrijeđena autorska prava ili predmet aktivnosti kršenja autorskih prava; d) ime, adresu, telefonski broj i adresu elektroničke pošte (ako je moguće) povrijeđene stranke; e) izjavu kojom tužitelj potvrđuje da vlasnik autorskih prava ili njegov zastupnik nisu odobrili korištenje materijala na sporan način; f) izjavu da su informacije iznesene u obavijesti točne te pod kaznenom odgovornošću, da je tužitelj opunomoćen djelovati u ime vlasnika ekskluzivnih prava koja su navodno prekršena.

OBEŠTEĆENJE

DŠJU i partnerske institucije, kao i njihovi zaposlenici i suradnici ni na koji se način neće smatrati odgovornima niti će se od njih zahtijevati ikakva potraživanja, obeštećenja i naknade troškova, uključujući i troškove odvjetnika, od strane trećih osoba a vezano uz aktivnosti i radnje korisnika web stranice kojima se krše ovdje navedeni Uvjeti korištenja, zakoni i primjenjivi propisi te autorska prva i druga prava trećih osoba.

PRAVO NA PREKID KORIŠTENJA

DŠJU i partnerske institucije imaju pravo, prema vlastitom nahođenju, bez ikakve obveze i bez navođenja razloga, prekinuti polaznikovo korištenje i sudjelovanje na web stranici. Nadalje, u cilju pohađanja DŠJU tečajeva polaznici prihvaćaju da je njihov odnos s DŠJU i partnerskim institucijama definiran jedino i isključivo ovim Uvjetima korištenja. Status polaznika DŠJU tečaja polaznicima ne dodjeljuje automatski i status polaznika u partnerskim institucijama. DŠJU ima pravo otkazati, odgoditi, promijeniti raspored održavanja ili format bilo kojeg tečaja u bilo kojem trenutku, ne snoseći pritom nikakvu odgovornost prema polaznicima. Korisnici koji više ne žele sudjelovati u sadržaju web stranice mogu prekinuti sudjelovanje i zatvoriti korisnički račun slanjem obavijesti DŠJU.

KODEKS PONAŠANJA

Svi polaznici tečaja obvezuju se da će poštovati sljedeća pravila:

 • Polaznik će otvoriti i koristiti samo jedan korisnički račun.
 • Polaznik će samostalno izvršavati svoje obveze, uključujući rješavanje domaćih zadaća, kvizova, testova i ispita (osim u onim zadacima gdje je dozvoljen timski rad).
 • Polaznik neće dijeliti svoja rješenja domaćih zadaća, kvizova i ispita s drugim polaznicima, neovisno o tome je li do njih došao sam ili ih je dobio od voditelja tečaja.
 • Polaznik neće sudjelovati ni u kakvim aktivnostima koje bi na nepošten/nezakonit način poboljšale njegove rezultate ili poboljšale/ugrozile rezultate drugih.

Stranica je optimizirana za rezoluciju iznad 768px.